Monday, September 10, 2007

Peluru Hidup dan Erti Sebenar Kemerdekaan

E-mel Khas Buat Kemerdekaan

Perayaan Hari Merdeka ke-50 telah berlangsung di Dataran Merdeka seminggu yang lalu ( 31 Ogos 2007 ). Namun, saya baru sahaja mendapat e-mel berikut pada pagi ini. Sememangnya ia adalah sesuatu yang patut dibaca dan direnungi. Cuba fahamilah maksud yang tersirat.

"
Hello Kawan,

SEKARANG BILA KITA MERDEKA SENDIRI
1. Kereta yang kebanyakan kita mampu pakai hanyalah WAJA, WIRA, MYVi, KELISA dan KANCIL
2. Gaji minimum kita di kerajaan ialah RM900 tapi di swasta ialah RM450 (mungkin telah bertukar sekarang, namun tidak dimaktubkan sebagai undang-undang)
3. Harga minyak dan harga barang bila dibandingkan dengan gaji SANGAT TIDAK BERPATUTAN
4. Kita kena kerja 7 hari seminggu, 12 jam sehari. (Pekerja Swasta)
5. Team Bola Sepak kita hanya layak ke SUKAN SEA dan ranking 152.
6. Kita hanya pernah ke Oversea (Pangkor, Redang, Pulau Pinang)
7. Perdana Menteri hanya 5 orang sejak 50 tahun merdeka dan dari satu Barisan sahaja.
8. Kebanyakan kita bila berumur 55 tahun, kita terpaksa retire dari satu kerja dan berhijrah ke kerja lain.
9. Kita kena bayar TOL setiap hari dan jumlah Lebuhraya baru bertambah sama seperti gerai pasar malam 10. Kita hidup dengan aman dan damai setiap hari tanpa sebarang halangan.

KALAU KITA MASIH DIBAWAH JEPUN
1. Kereta yang kebanyakan kita mampu pakai hanyalah HONDA, TOYOTA, MITSUBISHI, NISSAN, SUZUKI dan ISUZU. Kita gelak dengan orang yang pakai kereta HYUNDAI dan PEUGEOT.
2. Gaji minimum kita di kerajaan ialah JUTA2 YEN tapi di swasta ialah YEN JUTA JUTA juga
3. Buat apa nak kisah beli minyak sebab kita ada banyak PENGANGKUTAN AWAM.
4. Kita kena kerja 5 hari seminggu, 8 jam sehari. (Pekerja Swasta)
5. Team Bola Sepak kita pernah main kat WORLD CUP. WORLLLLDDDDDDDDD! !!!!!
BANGGA WA CAKAP LUUU........ ...
6. Kita sering pegi oversea, around the world dan semua orang bila jumpa kita nak cakap bahasa kebangsaan kita di negara mereka hahahaha bangang betul la mereka tu...
7. Aku tak tau berapa banyak Perdana Menteri dan berapa banyak parti politik, tapi sering tukar2 la, tapi RAJA satu jer, tak pernah tukar2 RAJA pun.
8. Kebanyakan kita bila berumur 55 tahun, kita jalan2 makan angin ke negara lain, kalau kita tak pergi makan angin, member2 kutuk sebab mereka semua pergi makan angin.
9. TOL??? ape kemende tu? Buat apa bayar jalanraya yang kerajaan buat guna duit rakyat?
10. Kita hidup dengan aman dan damai setiap hari tanpa sebarang halangan.

KALAU KITA MASIH DIBAWAH GREAT BRITAIN
1. KITA MAMPU PAKAI SEMUA KERETA SEBAB SEMUA KERETA MURAH NAK MAMPOSSS!!!! TAK PAYAH REPAIR, ROSAK BELI BARU. ADA JUGAK ORANG NAK AMBIK KERETA ROSAK KITA TU.
2. GAJI DAPAT DUIT POUND STERLING. KITA GELAK KAT EURO DAN US DOLLAR SEBAB MURAH!!!! LOW CLASS!!!
3. PENGANGKUTAN AWAM BANYAK DAN MINYAK PUN MURAH.
4. Kita kena kerja 5 hari seminggu, 8 jam sehari. (Pekerja Swasta)
5. SEMUA ORANG SUKA NATIONAL TEAM BOLASEPAK KITA. TAK PERNAH MENANG PUN TAPI RAMAI ORANG SUKA PAKAI JERSEY BOLA KITA, SPONSOR KELAB KITA, SOKONG SAMPAI PAGI2 BUTA GAME KELAB2 BODOH KITA. WORLD CUP????? TAK PAYAH CERITA LAAA, DAH BORING LAYAK TAPI TAK MENANG FINAL PUN.
6. PERGI OVERSEA??? AKU NAMPAK ORANG DATANG TEMPAT AKU ADA LAH, AKU PELIK APA SEBAB MEREKA MINAT SANGAT DATANG TEMPAT AKU......... .
7. Aku tak tau berapa banyak Perdana Menteri dan berapa banyak parti politik, tapi sering tukar2 la, tapi QUEEN satu jer, tak pernah tukar2 QUEEN pun.
8. Kebanyakan kita bila berumur 55 tahun, KITA PERGI JALAN2 SANA SINI DAN TENGOK BOLA JER. SAMPAI BORING DUDUK RUMAH TAK BUAT APA PUN.
9. TOL??? ape kemende tu? Buat apa bayar jalanraya yang kerajaan buat guna duit rakyat?
10. Kita hidup dengan aman dan damai setiap hari tanpa sebarang halangan.
11. WOI !!! Merdeka tu apa? bila masa Great Britain kena jajah? Penjajah terakhir kami ialah Tentera ROM lebih kurang 300 Masihi............. aku pun dah lupa kemerdekaan kali ke berapa, dah tak celebrate dah kot........

Fikir2 lah wahai sahabat.............. ERTI SEBENAR KEMERDEKAAN........... .
"
_________________________________________

Peluru Hidup di Terengganu

Sementara itu, saya terbaca berita bertajuk " Surai ceramah: Pembangkang dakwa anggota polis lepas tembakan " di laman Malaysiakini .

Menurut ringkasan yang dipaparkan:
Parti-parti pembangkang PAS dan PKR mendakwa, polis telah bertindak ganas, termasuk menembak peluru hidup, untuk menyuraikan satu ceramah di Pantai Buruk, Terengganu lewat malam tadi.
-> Dua cedera parah
-> Gas pemedih mata

Saya membaca cerita ini dengan perasaan penuh dukacita. Seminggu selepas perayaan Hari Merdeka, demikianlah bentuk berita yang menggambarkan keadaan "kebebasan" di tanahair.

Menurut parti-parti yang terlibat, ceramah sebegitu adalah lazim. Baru-baru ini pula terdapat desas-desus yang mengatakan negara kita kemungkinan akan menjalankan pilihanraya pada bulan November, selepas Hari Raya. Sesungguhnya, kalau bukan sebab pilihanraya, adakah salah untuk parti-parti bukan-Barisan Nasional untuk menyuarakan pendapat dan berkongsi pengalaman?

Setahu saya, Malaysia ini negara demokrasi, raja berperlembagaan. Adalah termaktub di dalam perlembagaan yang menjanjikan hak bersuara untuk sesiapa sahaja yang mempunyai perkataan "Warganegara" tertera di atas kad pengenalan yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara selaku wakil kerajaan Malaysia yang kononnya dipilih dan diberi mandat oleh rakyat sendiri.

Sudahlah ada ISA yang zalim untuk mengongkong kebebasan, ditambah pula dengan kekerasan. Apakah FRU patut melepaskan "peluru hidup" ke atas orang awam untuk menyuraikan ceramah? Sememangnya, kelakuan ini adalah sesuatu yang amat mengejutkan. Harus diketahui yang Harakahdaily menyatakan, rakyat-rakyat yang pergi ke ceramah tersebut tidak mempunyai senjata.

Adakah penyuraian tersebut lebih penting daripada nyawa rakyat yang kerajaan sepatutnya pertahankan? Kini dilaporkan, dua orang warganegara Malaysia telah cedera disebabkan oleh peluru yang dilepaskan. Tidak tahulah sama ada bererti kalau nak kata nasib baik. Kalau malang tidak berbau, peluru tidak mengenal mangsa, silap haribulan terkena kepala sesiapa pastilah nyawa melayang.

Tambahan lagi, jumlah FRU yang hadir dikatakan oleh sumber-sumber yang diperolehi adalah ramai. Ada juga trak penyembur air berasid dan bom pemedih mata. Tidakkah itu lebih dari cukup untuk mengendalikan hadirin sekalian yang tidak bersenjata?

Ceramah yang dianjurkan berniat baik, oleh NGO BERSIH atau nama panjangnya Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih. Matlamatnya baik. Sepatutnya kerajaan dan FRU memberi sokongan yang padu, keganasan tidak harus dipraktikkan. Diharap kerajaan memandang nyawa orang awam sebagai bernilai sepenuh masa, bukan hanya waktu pilihanraya sebagai pengundi

Penulis blogger menyokong panggilan Malik Imtiaz Sarwar, selaku Presiden HAKAM kepada DYMM Yang Di-Pertuan Agong untuk menubuhkan Suruhanjaya Bebas bagi menyiasat kejadian "peluru hidup" yang sangat tidak diingini dan tidak sepatutnya berlaku di Malaysia, yang kononnya sudah "Merdeka" setengah abad (50 tahun).

Rakyat Malaysia bukanlah Musuh Negara.

Malaysia Today telah memetik dua berita dari Harakahdaily:
1) Menteri, polis 'hilang akal' hadiahkan peluru hidup untuk surai majlis ceramah
2) Mengapa polis lepaskan peluru hidup di Batu Buruk?

Sumber-sumber berita lain yang penting:
3) Elizabeth Wong: Magic Bullet
4) Malik Imtiaz Sarwar: Seriously, Mr. Deputy Prime Minister

No comments: